A Casa do Mel reforza o programa de selección xenética da abella local

Trinta apicultores galegos participan nunha inicitiativa que busca as mellores colonias
Pruebas en la estación de fecundación situada en la zona de restauración de Endesa. EP
photo_camera Probas na estación de fecundación situada na zona de restauración de Endesa. EP

A Casa do Mel de Goente, nas Pontes, reforza o programa de selección xenética da abella negra local, que iniciou no ano 2019 co obxectivo de promover a conservación desta especie autóctona e conseguir as colonias coas características máis favorables. ¿E cales son? ¿Que abellas búscanse? As máis produtivas, as máis resistentes ás enfermidades, sobre todo ao seu gran destrutor, a varroa, e as máis mansas, para facilitar a súa manexo aos apicultores.

"é un programa a longo prazo, de polo menos cinco anos. Empezamos en 2019, pero o ano pasado non puidemos facer moito debido ao confinamento e a pandemia, pero acabamos de ter a presentación cos socios para darlle continuidade por terceiro ano consecutivo, e as cifras de participación aumentan", di Isabel Goti, da Casa do Mel, que indica que unha trintena de apicultores de distintos puntos de toda Galicia sumáronse este ano ao proxecto. Algúns repiten, outros se suman por primeira vez.

"É algo pioneiro, fanse estudos de xenética doutras especies animais, pero non hai case nada da nosa abella autóctona e é moi importante", di esta apicultora, que indica que tres persoas -a bióloga Eva María Pico, a veterinaria Iria Belas e o enxeñeiro de montes Iago Vilela- encargaranse de dar apoio aos socios, para realizar as respectivas probas e levar a parte documental.

"Está a ter un tirón forte entre a xente nova. A apicultura sempre foi mel, cera e enxames e ten que tomar un rumbo distinto, para aproveitar todos os recursos, tamén coa mellora xenética", di Isabel Goti.

A SELECCIÓN. Os apicultores deben facer unha preselección inicial das súas colmeas. Maioritariamente baséanse na propia observación e, a partir desas primeiras elixidas, comezan as probas.

"Son probas estandarizadas para cuantificar as características que buscamos: limpeza, porque as abellas máis hixiénicas combaten mellor as enfermidades; produción e tendencia a enxamia,porque cantos máis enxames menos produción hai, e mansedume, para facilitar ou traballo aos apicultores", di a bióloga Eva María Pico, que explica que tras as probas de selección fanse os núcleos que levarán á estación de fecundación da Casa do Mel.

É un colmenar illado, a máis de tres quilómetros do apiario máis próximo e situado na antiga zona de restauración de Endesa. Aí -hai unhas 15 colmeas- crúzanse para buscar as mellores colonias.

As abellas que se van seleccionando mándanse cada ano a analizar á Universidade de Murcia e, de momento, destacan, os resultados son positivos. "Fixéronse probas xenéticas do ADN mitocondrial e dás ás e conclúen que todas as mostras son de apis "mellifera iberiensis" ou abella común de linaxe M (europea) e A (africana) e que temos suficiente variabilidade xenética para levar a cabo ou proxecto", explica a bióloga.

Co tempo preténdese completar o proceso coa fecundación artificial. "Sería o broche final", explican desde a Casa do Mel, á vez que sinalan outro dos retos: ter un banco de raíñas seleccionadas xeneticamente para a propia asociación.

Comentarios