jueves. 28.05.2020 |
El tiempo
jueves. 28.05.2020
El tiempo

Oito queixos lucenses, galardoados nas Catas de Galicia 2018

As empresas que recibiron os galardóns de ouro nas catas de queixos e mel. XUNTA
As empresas que recibiron os galardóns de ouro nas catas de queixos e mel. XUNTA

Feijóo destacou que tanto o Arzúa-Ulloa como o Queixo de Tetilla están colocados nas primeiras posicións do ranking de queixos nacionais

Oito queixos lucenses foron premiados na XXI edición de Cata dos Queixos de Galicia celebrada este martes en Santiago.

A empresa vilalbesa Crisanto logrou dous ouros polos queixos Don Crisanto, das variedades tetilla e San Simón da Costa, respectivamente. A firma Daniberto, tamén con sede en Vilalba, conseguiu dous bronces tamén con queixos desas dúas denominacións de orixe. Nesta localidade tamén foi premiada a empresa Fontelas, que logrou a prata polo seu San Simón da Costa.

A organización tamén premiou o Arzúa-Ulloa curado de Artelac, que logrou a distinción de outro. Da denominación de orixe Cebreiro foron galardoados Gran Despensa Real Abadía de Samos e Sto André, de Castroverde.

SECTOR ESTRATÉXICO. Alberto Núñez Feijóo, que presidiu o evento, apostou pola transformación dos produtos alimentarios galegos para crear valor engadido. Na súa intervención, o presidente galego aludiu ao investimento de 80 millóns de euros que a Xunta leva a cabo no últimos tres anos e da cal unha parte importante van destinadas a apoiar iniciativas vinculadas ao sector lácteo, un dos considerados estratéxicos da comunidade.

Como exemplo referiuse á gran planta de transformación que constrúe Inleit en Curtis; á nova liña de produción de queixos de Entrepinares en Vilalba, e á ampliación da planta de Leite Celta en Pontedeume para elaborar leite pasteurizada.

De igual forma, destacou tamén a importancia da innovación, ao lembrar que en xaneiro de 2019 porase en marcha a primeira aceleradora galega do sector da alimentación para tratar de consolidar ás compañías innovadoras neste sector, baixo tres obxectivos: captar e reter talento, fortalecer o posicionamento dos produtos alimentarios, e incrementar a súa proxección internacional.

Así mesmo, subliñou a creación da Axencia Galega da Calidade Alimentaria para promover e protexer a calidade diferencial dos produtos alimentarios amparados baixo estes indicativos, así como da área de Calidade Alimentaria específica con rango de subdirección, que terá como obxectivo ser o interlocutor coas denominacións de orixe e indicacións xeográficas.

Na súa intervención, o presidente da Xunta destacou o valor total da produción certificada, superior aos 400 millóns de euros, dos cales dixo que preto do 10% corresponden a queixos e meles, cun número de produtores en activo que chega aos 23.000.

Tamén se referiu ao volume total de produción de mel certificado en España e indicou que a comunidade galega representa máis do 64%, sinalando que a Indicación Xeográfica Protexida Mel de Galicia alcanzou un valor económico superior aos 2 millóns de euros, mentres que o catro denominacións de orixe queseras superaron os 34 millóns.

Feijóo destacou que tanto o Arzúa-Ulloa como o Queixo de Tetilla están colocados nas primeiras posicións do ranking de queixos nacionais: por produto comercializado atópanse no segundo e cuarto posto respectivamente, mentres que por valor económico están no segundo e no quinto respectivamente. 
 

181218_listado gañadores catas queixos e meles

Oito queixos lucenses, galardoados nas Catas de Galicia 2018
Comentarios