Sogama axuda a reducir os milleiros de quilos de desperdicios de alimentos

As sobras non sempre sobran e, ademais, pódense reducir. Por iso, a Consellería de Medio Ambiente e Sogama acaban de lanzar unha campaña orientada a diminuír os desperdicios de alimentos, que son moitos. Calcúlase que cada fogar xera só nunha semana 1,3 quilos, o que equivale a máis de medio quilo por persoa. Así as cousas, reducir estas cifras permitiría aforrar, protexer o medio ambiente e mesmo contribuiría a combater a fame.

De aí a campaña 'Aprovéitate do que che sobra', que se enmarca na oitava edición da serie educativa 'Ti es a peza que falta' e na Semana Europea da Prevención de Residuos 2014. A iniciativa segue a liña dun aviso que xa leva tempo realizando a comunidade internacional, á vista da "inxente" cantidade de comida que acaba no lixo nos países desenvolvidos e que sería suficiente para nutrir unha boa parte da poboación que carece dos recursos básicos para garantir a súa subsistencia.

Os datos que o demostran son demoledores, porque cada fogar español desperdicia unha media de 76 quilos ao ano, que, sumados todos, dan un total de 1,5 millóns de toneladas de alimentos desaproveitados malia que serían perfectamente válidos para o consumo. De feito, un 45% dos produtos poderían terse empregado de adquirirse de forma planificada e se estivesen mellor almacenados. O problema está xeneralizado, pero non ten as mesmas dimensións en todas as comunidades autónomas, e estímase que Galicia é a terceira que xera máis desperdicios por eses motivos, tras Andalucía e Madrid.

Máis aló dos efectos sociais desta perda, Sogama advirte de que isto ten "un serio impacto" sobre o medio ambiente, ao xerar milleiros de toneladas equivalentes de dióxido de carbono ao ano, ao que habería que engadir o feito de que se malgastan cartos. Tanto é así que se calcula que cada español perde por este motivo arredor de 250 euros cada ano.

Por iso, reducir os desperdicios derivaría en "numerosos beneficios", xa que contribuiría a mellorar a nutrición das poboacións máis desfavorecidas, a facer un uso máis eficiente dos recursos, a fomentar o aforro económico e a protexer o medio ambiente.

¿QUE FACER?
É por isto que a Xunta e Sogama ofrecen na web da campaña (www.aproveitatedoquechesobra.es) unha serie de consellos dos que xa se fixo eco o Ministerio de Agricultura a través da estratexia 'Máis alimento, menos desperdicio'. Para logralo, hai que empezar pola compra --facela con lista, con estómago cheo e tendo coidado coas ofertas--, diferenciar consumo preferente e data de caducidade, vixiar que o frigorífico funcione ben e reutilizar as sobras.

Ademais, e para contribuír a reducir os desperdicios, a páxina detalla as bondades da compostaxe doméstica como unha forma de diminuír a produción de residuos, toda vez que os orgánicos se poden converter nun fertilizante natural con excelentes propiedades para hortas, xardíns e terras de cultivo. Tendo en conta que un 40% do lixo corresponde a materia orgánica, se se logra reciclar xa en orixe evítase o seu depósito nos contedores. E isto diminúe a frecuencia de recollida e o gasto para as arcas locais.

Por iso, a páxina web da campaña ofrece as indicacións precisas para facer composteiros caseiros que permiten obter un excelente fertilizante para o solo. Pódense facer con mallas metálicas, palés de madeira, ladrillos ou un bidón.

Cando si haxa que usar os colectores cómpre ter en conta que existe un sistema de recollida selectiva e hai que depositar os residuos no lugar axeitado: contedor amarelo, verde xenérico, azul, de pilas ou iglú verde. Utilizalos ben contribúe ao reciclado e ten vantaxes tanto económicas como medioambientais.

CONCURSO
Ademais de toda esta información, Sogama sumou á campaña un concurso, para recoller as mellores receitas elaboradas a partir de sobras de comida. Os internautas teñen ata o día 22 para envialas a través da web. O gañador gozará de dous completos días --para dúas persoas-- na Mariña lucense, con aloxamento, comidas e clases de 'stand up surf' e 'kitesurf' incluídos.

Comentarios