sábado. 04.04.2020 |
El tiempo
sábado. 04.04.2020
El tiempo

Marmelada con selo vilalbés

Sonia López, cun bote de marmelada ecolóxica, na súa finca de Belesar. EP
Sonia López, cun bote de marmelada ecolóxica, na súa finca de Belesar. EP
Sonia López, de Belesar, produce nunha hectárea de terreo ao redor de 5.000 quilogramos de arandos ao ano cos que elabora unha saborosa conserva ecolóxica e doce 

Os Arandiños. Esa é a marca rexistrada baixo a que Sonia López, produtora de arandos da parroquia de Belesar, vende unha saborosa e ecolóxica marmelada con selo vilalbés.

En 2012 iniciou a primeira plantación deste froito nuns terreos que herdou ao carón da casa dos seus pais, despois de que unha empresa de Asturias se puxese en contacto con ela para mostrarlle o seu interese por alugar as terras.

"Decidín investigar, incluso fun ata Asturias co meu marido, e ao final apostei por plantar eu mesma media hectárea", recorda Sonia, que tres anos despois ampliou a súa produción ata a hectárea completa, aproveitando o ben que se dan os arandos nesta zona "debido ao PH da terra".

"Recollemos ao redor de 5.000 quilos ao ano", cifra a produtora vilalbesa, que pese á gran cantidade que supón para un particular, recoñece que o rendemento económico non é tan abultado.

A vilalbesa soña con poder diversificar algún día o seu negocio, elaborando outros produtos como zumes ou licores

"Aí é cando chega a decepción. Porque non hai grandes diferencias entre o que se paga pola produción convencional e pola ecolóxica, que é toda artesanal e se fai de maneira manual. A diferencia pode rondar os dous euros, non máis", precisa Sonia, que hai tres anos vendeu parte da súa produción a Agra das Mil Medas da Coruña —tamén o fixo no último ano— e o pasado probou sorte exportando os arandos a Cantabria "pero os portes son moi elevados e os prezos moi tirados, así que non compensa mandalos fóra".

De cara ao futuro, gustaríalle diversificar o seu negocio, mesmo preparar un local para poder elaborar diferentes produtos, "dende zumes a licores ou arandos deshidratados, que comezan a funcionar moi ben".

"O fundamental é ofrecer algo diferente ao que haxa no mercado", afirma Sonia, cuxa marmelada conta co selo do consello regulador de agricultura ecolóxica de Craega, o que certifica que é un produto de categoría.

"Cando empecei moita xente non probara nunca os arandos nin os coñecía, hoxe vai collendo máis peso no mercado, pero falta recorrido", recoñece a produtora vilalbesa, quen xa está presente tamén en redes sociais para seguir expandindo un negocio que iniciou con ilusión dende cero. 

Marmelada con selo vilalbés
Comentarios